Sunday, October 23, 2011

Karipap daging

Assalamualaikum...

Just want to share, resipi ibunda...Karipap daging





Bahan-bahan

Inti:
1 biji Bawang besar (dipotong halus)
2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Kentang (dipotong dadu)
1 paket daging kisar (boleh juga guna ayam, tp jadi karipap ayam la...hehehe)
Serbuk kari
Sedikit air
Garam, gula secukup rasa
Bahan yang bertanda (*) ditumbuk bersama hingga lumat.

Untuk kulit karipap:
3 sudu minyak
2 sudu marjerin
600g tepung gandum
Sedikit air

Untuk buat inti:
1. Panaskan minyak, tumis bawang yang ditumbuk tadi. Masukkan daging.
2.Masukkan air, lepas tu masukkan serbuk kari. Biarkan sekejap hingga mendidih.
3. Masukkan kentang dan bawang yang dipotong dadu tadi.
4. Masukkan gula, garam secukup rasa.
5. Biarkan ia mendidih dan tunggu sampai air tadi kering. Gaul inti sekali sekala untuk ratakan rasa dan jangan terlalu kerap untuk elak kentang hancur. Api jangan terlalu kuat.

Untuk kulit:
1. Panaskan minyak dan marjerin bersama. Biarkan sejuk sekejap.
2. Masukkan minyak & marjerin td ke dalam tepung.
3. Ratakan dulu.
4. Masukkan air sikit demi sikit dan gaul hingga menjadi doh.
Bolehlah teruskan proses membuat karipap seterusnya...

Selamat mencuba...

2 comments:

  1. hehehe...3 sudu minyak... dah betulkan dah... terima kasih bgtau... follow la blog saya kak kay...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...